top of page
Search
  • Writer's pictureVáclav Huk

Talenty a silné stránky. Jak toho využít v osobním životě?

Václav Huk, 2 min čtení


“Většina Čechů nezná své talenty.” nebo “Pracujte s tím, co Vám přirozeně jde.” Možná jste už také zaslechli podobná vyjádření a možná jste si pod tím podobně jako já neuměli nic konkrétního představit. Víte ale o tom, že to vlastně jde docela jednoduše? V tomto článku Vám představím, jak za použití psychometrického testu Gallup CliftonStrengths 34Ⓡ poznat své talenty a vybudovat z nich silné stránky, které Vám usnadní osobní i pracovní život.

 

Gallup se prací s talenty a rozvojem silných stránek zabývá už přes 50 let. V roce 2001 uvedl na trh psychometrický test CliftonStrengths 34Ⓡ (dříve StrengthsFinder), který Vám Vaše talenty pomůže identifikovat. Celý proces trvá přibližně 45 minut a jeho výsledkem je osobní talentový profil. Výsledky jsou unikátní pro každého jednotlivce a pomohou Vám pochopit, jak nejlépe využít to, co Vám vždy přirozeně šlo. Já jsem si jej vypracoval na jaře roku 2017 a od té doby s jeho výsledky aktivně pracuji.


Největší využití se samozřejmě nabízí v práci. Poznání mých talentů mi pomohlo pochopit, proč mi některé věci přirozeně jdou, a proč se s jinými neskutečně peru. Poznal jsem, že jsem nejsilnější v Ovlivňovací a Strategické skupině talentů a že mi tedy nebude dobře v operativních rolích postavených na pečlivé Realizaci ani při práci založené na důsledném Budování vztahů.


A co s takovým poznáním dělat? Jednoduše to akceptovat, nesnažit se s tím bojovat, ale naopak toho využít. Ze zkušenosti mi nejvíce dává smysl celá linka pozitivní psychologie, na které práce s talenty stojí. Pokud se Vám podaří sladit svou pracovní roli s tím, na co máte přirozeně talent, garantuji Vám, že na konci dne ani nebudete vědět, že jste byli v práci.


Mně se to např. povedlo téměř ideálně v roli Lektora. Vyžaduje totiž kvalitní plánování a silný výkon na place, což perfektně sedí mým Strategickým a Ovlivňovacím talentům. Pokud totiž pracujeme v oblasti, pro kterou máme talenty, rychle se v ní rozvíjíme, baví nás vše jde tak nějak samo.


Zajímavé svědectví o práci s talenty byste našli i u členů mé rodiny. Krásný příklad je třeba můj nejsilnější talent – Focus (soustředěný). Je z Realizační talentové skupiny a umí tedy velice dobře proměňovat myšlenky v realitu. Pomáhá mi hluboce se soustředit, prioritizovat a nepustit problém do té doby, než je vyřešený.


Problém ale nastává v jeho tzv. Blind Spotech – možných rizicích, které s sebou silné talenty nesou. Dokáže být totiž naprosto nepřístupný až odmítavý ve chvíli, kdy se na něco soustředí. Nesnáší vyrušení a dává to ostatním dost najevo. Abychom zamezili případným nedorozuměním, začal jsem pečlivě pracovat s dveřmi od domácí kanceláře. Když jsou zavřené, znamená to, že mě nikdo nesmí rušit. Jen kdyby hořelo. Rodina ale ví, že jakmile danou věc dodělám, dveře zase otvírám a jsem tam pro ně. Talent aktivně řídím a pozornost přiděluji vědomě.


Chcete také poznat své talenty? Prvním krokem je vyplnění jednoduchého autodiagnostického testu, je zdarma a zabere max. 5 minut času.



Václav Huk, Lektor, Inpram a.s.



2,018 views0 comments
bottom of page